Mustat vyöt

Timo Hirvonen 8. Dan

Timo Hirvonen aloitti ju-jutsun harjoittelun Auvo Niinikedon johdolla Helsingin Voimailijoiden nyrkkeilysalilla vuonna 1977, jo ennen varsinaisen Helsingin Ju-jutsuklubin perustamista. Ensimmäiset ju-jutsun vyöarvot Hirvonen suoritti ruotsalaisille senseille ja myöhemmät oppilasasteet englantilaisille senseille.

Hirvonen suoritti Niinikedon ensimmäisenä oppilaana ju-jutsun 1. Danin mustan vyön vuonna 1983. Vyön myönsi arvostettu kansainvälinen sensei-joukko: englantilaiset Richard Morris (silloin 7. Dan), Bryan Cheek (silloin 5. Dan), ranskalainen Alain Sailly (silloin 4. Dan) sekä Auvo Niiniketo (silloin 2. Dan).

Muut ju-jutsun Dan-arvot Hirvonen on suorittanut kansainväliselle sensei-kolleegiolle seuraavasti: 2. Dan 1986, 3. Dan 1990, 4. Dan 1996, 5. Dan 2000, 6. Dan 2005 ja 7. Dan 2008. Hirvoselle myönnettiin maailman ju-jutsuliittojen hyväksymänä 8. Dan vuonna 2013. Perusteluina olivat osallistuminen Hokutoryu ju-jutsun laaja-alaiseen kehittämiseen, sekä tyylisuunnasta riippumatta myönteisen ju-jutsukuvan edistäminen maailmalla. Vyödiplomin allekirjoittajissa on useita eri tyylisuuntien päämiehiä, mm. Soket R. Morris, V. Schmidt, G. S. Bertoletti ja A. Niiniketo. Shihan-arvonimi Hirvoselle myönnettiin vuonna 2005 ja Hanshi-arvonimi 2014.

Hirvonen on ollut Helsingin Ju-jutsuklubin jäsen sen perustamisesta, vuodesta 1978 alkaen. Lisäksi Hirvonen on harjoitellut ja toiminut pääohjaajana Turun Ju-jutsuseurassa vuosina 1988–1992, 1997–1999 ja 2013-2016, sekä Yhdysvalloissa 2008-2010.

Hirvonen on vuosien varrella kiertänyt eri puolilla Suomea ohjaamassa, sekä pitämässä ju-jutsuleirejä. Lisäksi hän on opettanut Hokutoryu ju-jutsua erilaisille sotilas- ja viranomaisryhmille. Hirvonen on kiertänyt myös laajasti ulkomailla sekä harjoittelemassa, että ohjaamassa.

Auvo Niinikedon ensimmäisessä ju-jutsukirjassa, vuonna 1982 julkaistussa ”Ju-jutsu, itsepuolustuksen perusta”, Hirvonen esiintyy uken tehtävissä. Niinikedon toisessa kirjassa, vuonna 1997 julkaistussa “Hokutoryu ju-jutsu”, Hirvonen esiintyy sotilasju-jutsua käsittelevässä osuudessa.

Ju-jutsukilpailujen tuomarina Hirvonen on toiminut 1990-luvulta alkaen, kun ju-jutsun kilpailutoimintaa käynnistettiin Suomessa. Hirvonen on kansainvälisen tason tuomari. Hänellä on myös nyrkkeilyn tuomarikortti.

Kickboxingia Hirvonen on harjoitellut sekä Suomessa että USA:ssa. Myös kickboxingissa Hirvoselle on myönnetty musta vyö.

Matkan varrella eniten ulkolaisia vaikutteita Hirvonen kertoo saaneensa englantilaisilta, ruotsalaisilta, ranskalaisilta ja saksalaisilta ju-jutsukoilta. Parhaaksi opettajakseen ja ”oppi-isäkseen” Hirvonen mainitsee kuitenkin Auvo Niinikedon. Pitkäaikainen harjoittelu ja yhteistyö Risto ”Kuuno” Väntärin kanssa on myös ollut tärkeänä vaikuttajana, taitojen lisääntyessä vuosien varrella. Vuosikymmenien saatossa syntyi oma suomalainen ju-jutsun tyylisuunta, joka on nykyään arvostettua eri puolilla maailmaa.

Opetuksessaan Hirvonen korostaa perustekniikoiden tärkeyttä sekä väistön ja torjunnan merkitystä. Hirvosen mielestä Hokutoryu ju-jutsussa on parasta sen monipuolisuus, suoraviivaisuus ja realistisuus. Perinteitä ja vanhaa samuraihenkeä ja -kuria ei saa unohtaa, mutta tekniikoiden ja opetusmetodien on kuitenkin vastattava nykypäivän tarpeisiin. Tässä Hokutoryu ju-jutsu ehkä eroaa edukseen perinteisistä tyylisuunnista ja lajeista.

Some