Mustat vyöt

Risto Väntär 8. Dan

Risto Väntär aloitti ju-jutsun harjoittelun Auvo Niinikedon johdolla Helsingin Ju-jutsuklubilla vuonna 1978. Väntär oli aiemmin harjoitellut karatea Wadokanissa vuosina 1971–1977. Karatessa Väntär saavutti vihreän vyön.

Ensimmäisen Danin ju-jutsussa Väntär suoritti vuonna 1984 Lontoossa. Vyön myönsivät senseit Richard Morris, Ted Parker ja Auvo Niiniketo.

Muut Dan-arvot Väntär on suorittanut kansainväliselle joukolle seuraavasti: 2. Dan vuonna 1987, 3. Dan vuonna 1990, 4. Dan 1996, 5. Dan 2000, 6. Dan 2005 ja 7. Dan 2008. Väntärille myönnettiin maailman ju-jutsuliittojen hyväksymänä 8. Dan vuonna 2013. Perusteluina olivat osallistuminen Hokutoryu ju-jutsun laaja-alaiseen kehittämiseen, sekä tyylisuunnasta riippumatta myönteisen ju-jutsukuvan edistäminen maailmalla. Vyödiplomin allekirjoittajissa on useita eri tyylisuuntien päämiehiä, mm. Soket R. Morris, V. Schmidt, G. S. Bertoletti ja A. Niiniketo. Shihan-arvonimi Väntärille myönnettiin vuonna 2005 ja Hanshi-arvonimi 2014.

Kickboxingin eli kontaktikaraten harjoittelun Väntär aloitti heti lajin tultua Suomeen Auvo Niinikedon toimesta 1980-luvun alussa. Kickboxingissa Väntärille myönnettiin 1. Dan vuonna 1986.

Väntär on kiertänyt Niinikedon mukana ulkomailla sekä harjoittelemassa että ohjaamassa ju-jutsua. Väntär on arvostettu kansainvälinen ju-jutsuohjaaja. Kotimaassa Väntär on kysytty viikonloppuleirien pitäjä ja hän toimii myös valtakunnallisten leirien ohjaajana. Väntär opettaa Hokutoryu ju-jutsua myös yksityisoppilaille, viranomais- ja sotilasryhmille sekä turvallisuusalan opiskelijoille. Väntär on pätevöitynyt turvallisuusalan opettaja ja voimankäytön kouluttaja. Hän on myös Hokutoryu ju-jutsun voimankäytön pääkouluttaja.

Ju-jutsukilpailujen tuomarina Väntär on toiminut vuodesta 1992 alkaen ja hän on kansainvälisen tason ju-jutsutuomari.

Väntärin mielestä suomalainen ju-jutsu on erittäin toimivaa, todellista kamppailua. Parhaina opettajinaan Väntär pitää Auvo Niiniketoa ja käytäntöä. Niiniketo on opettanut Väntärille sparrauksen ja varsinkin lyöntitekniikan ideaa. Väntär on koko ju-jutsu-uransa ajan ollut Helsingin Ju-jutsuklubin jäsen.

Opettaessaan Väntär korostaa perustekniikan ja oikean asenteen merkitystä: ”Parempi osata yksi asia hyvin kuin kymmenen huonosti”.

Some