Mustat vyöt

Auvo Niiniketo 10. Dan, Hokutoryu ju-jutsun perustaja

Auvo Niiniketo, ”suomalaisen ju-jutsun isä” on harjoitellut kamppailutaitoja lähes koko elämänsä ajan. Kamppailu-ura alkoi nyrkkeilyn parissa Helsingin Voimailijoissa, Niinikedon ollessa 8-vuotias. Hänen parhaat nyrkkeilysaavutuksensa ovat nuorten Suomen mestaruus sarjassa 75 kg (1972), sekä yleisen sarjan SM-pronssi (1974). 

Ju-jutsuun Niiniketo tutustui ensimmäisen kerran Ruotsissa, Tukholmassa, missä hän kävi nyrkkeilemässä. Aktiivisen nyrkkeilyuran päätettyään Niiniketo ryhtyi harjoittelemaan myös karatea, jossa hän voitti Suomen mestaruuden raskaassa sarjassa vuonna 1979.

Niiniketo suoritti ensimmäiset ju-jutsuvyönsä siniseen vyöhön saakka Ruotsissa. Vuonna 1977 Niiniketo aloitti ensimmäisen ju-jutsukurssin Helsingin Voimailijoiden salilla. Tämän jälkeen hän perusti Helsingin ju-jutsuklubin.

Vuonna 1978 Niiniketo tapasi englantilaiset senseit, Richard Morrisin ja Robert Clarkin ja siitä alkoi hedelmällinen yhteistyö. Ensimmäisen Danin Niinikedolle myönsivät Clark ja Morris vuonna 1979.

8.3.2014 Niiniketo sai ju-jutsussa korkeimman mahdollisen Dan-arvon: 10. Dan. Diplomia on allekirjoittanut kaikki maailman suurimpien ju-jutsutyylien edustajat. Hokutoryu ju-jutsussa Niinikedolla on arvonimi Soke, Soken arvonimi voi tyylisuunnassa olla yhtäaikaisesti vain yhdellä henkilöllä maailmassa.

Hokutoryu ju-jutsu on Niinikedon mukaan kamppailujärjestelmä, josta jokainen voi ammentaa: laji tarjoaa monipuolisen ja haastavan harrastuksen niin vasta-alkajalle kuin pidemmällekin ehtineelle harjoittelijalle.

Hokutoryu on realistinen ja tehokas voimankäyttömuoto turvamiehille, poliiseille ja sotilaille.

Hokutoryun ideana ovat vahva perustekniikka ja toimivat tekniikkakombinaatiot. Harjoittelu on alusta saakka hyvin fyysistä, ja ylempiin vyökokeisiin sisältyy kontaktiottelu. ”Korkean vyöarvon saavuttanut, mutta todellisuudessa heikko oppilas saattaa huonoon valoon paitsi opettajansa, myös vyön myöntäjän, seuran, tyylisuunnan ja lajin”.

Some