Mitalisade EM-kisoissa

Hokutoryu ju-jutsun EM-kisat pidettiin Italian Gaetassa 6.10.2018. Suomesta kilpailuihin lähti iso edustusjoukkue, yhteensä 12 ju-jutsukaa. Menestys oli mahtava.

Helsingin Eeva Pohto voitti semifinaaliottelunsa Venäjän Vera Alymovaa vastaan selkeällä pistevoitolla ja kohtasi sarjan -58 kg loppuottelussa kovan ja kokeneen, useita MM- ja EM-mitaleita saavuttaneen Venäjän Alexandra Magamedovan. Magamedova laittoi semifinaalissa 1. erässä laulukuoroon meidän viimevuoden maailmanmestarin, Helsinkiläisen Kati Silanderin. Määrätietoisesti otelleen Eevan lujat lyönnit ja potkut ratkaisivat tämä tiukan ja varsin tasaväkisen kamppailun Eevan eduksi. Pronssiottelussa Kati Silander ei antanut itseänsä yllättää, vaan tyrmäsi 2. erässä lujalla oikean jalan kiertopotkulla Venäjän Vera Alymovan.

Sarjan +58 kg voitti viimevuoden maailman mestari, Helsingin Nina Muukkonen ja hopealle sijoittui Pietarsaaren Annika Jutila. Muukkonen kohtasi semifinaalissa Israelin Rachel Eidelmanin ja Jutilaa vastaan asettui Venäläinen Tatiana Schcerbakova. Molemmat Suomalaiset voittivat semifinaaliottelunsa ottelunsa ylivoimaiseen tyyliin, Muukkonen hallitsi otteluansa täydellisesti, mitään riskejä ei tarvinnut ottaa ja hän voitti ottelunsa kaikin tuomariäänin. Jutilan otteissa näkyi kokemus ja kovat lyönnit mursi lopulta Venäläisen Schcerbakovan ja Jutila voitti toisessa erässä tuomarin keskeytyksellä. Finaaliottelussa Suomalaiset kohtasivat toisensa, täysiaikaisen ottelun jälkeen Muukkosen käsi nostettiin selkeän pistevoiton merkiksi ja hänestä tuli maailmanmestarin lisäksi Euroopan mestari.

Miesten -65kg sarjassa hopeaa sai kovan kilpailu-urakan jälkeen Pietarsaaren Mika Granholm. Granholm voitti alkuerissä Portugalilaisen Luca Filipen selkeällä pistevoitolla. Semifinaalissa Granholm kohtasi kovan Venäläisen, Igor Yaroshevichin. Tasaisen, täysiaikaisen ottelun aikana Granholmin kovat iskut ja taistelijan asenne vakuutti tuomarit ja Granholm voitti ottelun kaikin tuomariäänin ja varmisti näin ollen finaalipaikkansa. Finaalissa Granholm kohtasi Israelilaisen Valery Stepanenkon. Granholm osoitti erinomaista taistelutahtoa, mutta taitava ja nopealiikkeinen Stepanenko otti tästä ottelusta pistevoiton tuomariäänin 2-1.

Sarjassa -73kg Suomea edustivat Pietarsaaren Timo Rajala sekä Joensuun Pekka Pöllänen. Semifinaalissa Pöllänen kohtasi Portugalin Jorge Marques, Pöllänen otti vakuuttavaan tyyliin ottelun haltuunsa ja varmisti finaalipaikan voittamalla ottelun käsilukolla. Timo Rajala voitti semifinaalin walkoverilla, kun Azerbaijanilainen vastustaja ei tullut paikalle. Finaalissa nähtiin Suomalaisväriä, kun Pöllänen ja Rajala kohtasivat. Pöllänen sai maistaa omaa lääkettään, kun kokeneempi Rajala voitti ottelun käsilukolla ja otti sillä Euroopan mestaruuden.

-80kg sarjassa Lohjalainen Antti Manninen jatkoi SM-kisoista tuttua ylivoimaista tyyliä ja onnistui heti semifinaaliottelun alussa tyrmäämään Portugalin Andre Salgueiron kovalla potkulla päähän. Samassa sarjassa otellut Imatralainen Niklas Jokinen ei myöskään jättänyt ketään kylmäksi, voittamalla semifinaalissa Portugalin Marcos Ferreiran triangelikuristuksella. Suomalaisten kohtaamisesta finaalissa ei voinut odottaa mitään muuta kuin vauhdikasta ja yleisö saikin nauttia korkeatasoisesta ottelusta täyden ajan. Voiton vei kaikin tuomariäänin nuori Lohjalainen lupaus, Antti Manninen.

Lohjan Vilho Tanner otteli -86kg sarjassa, jossa semifinaalissa kohtasi erittäin kokeneen Venäläisen ottelijan, Alexey Ivanovin. Ivanov on Hokutoryun lisäksi niittänyt menestystä Combat Sambossa ja häkkiotteluissa. Vaikka Tanner otteli hyvin, Ivanov ei jättänyt mitään arvailujen varaan ja päätti ottelun laajakaarisen heiton jälkeen käsilukolla ensimmäisessä erässä. Tanner kuitenkin varmisti ottelulla EM-pronssin. Raskaassa sarjassa finaaliottelussa kohtasivat viime vuoden maailmanmestari, Rauman Tuure Toivola ja Turun Lars von Hellens. Toivola otti ottelun haltuunsa itselleen ominaisella tyylillä, vahvoilla heitoillaan, hän vei ottelun mattoon ja otti Euroopan mestaruuden nimiinsä kuristuksella.

Suomen joukkueen johtajana oli Mikael Gebala, huoltajina olivat Matti Väisänen ja Jyri Turunen. Kilpailujen päätuomari oli Risto Väntär ja kansainvälisessä tuomaristossa nähtiin myös Suomalaisia tuomareita; Keijo Juvonen, Teresa Pentikäinen ja Heikki Lappalainen. Kilpailujen johtaja oli Italialainen Gianfranco Camerini.

Tulokset:

 

Naiset -58kg
1. Eeva Pohto, FIN
2. Aleksandra Magamedova, RUS
3. Kati Silander, FIN Women

 

Naiset +58kg
1. Nina Muukkonen, FIN
2. Annika Jutila, FIN
3. Tatiana Schcerbakova, RUS

Miehet -65kg
1. Valery Stepanenko, ISR
2. Mika Granholm, FIN
3. Igor Yaroshevich, RUS

 

Miehet -73kg
1. Timo Rajala, FIN
2. Pekka Pöllänen, FIN
3. Jorge Marques, PRT

 

Miehet -80kg
1. Antti Manninen, FIN
2. Niklas Jokinen, FIN
3. Marcos Ferreira, PRT

Miehet -86kg
1. Alexey Ivanov, RUS
2. Pedro Gomes, PRT
3. Vilho Tanner, FIN

Miehet +86kg
1. Tuure Toivola, FIN
2. Lars von Hellens, FIN