TIMO HIRVONEN, 8. dan

Timo Hirvonen aloitti ju-jutsun harjoittelun Auvo Niinikedon johdolla Helsingin Voimailijoiden nyrkkeilysalilla vuonna 1977 jo ennen varsinaisen Helsingin Ju-jutsuklubin perustamista. Ensimmäiset ju-jutsun vyöarvot Hirvonen suoritti ruotsalaisille senseille ja myöhemmät oppilasasteet englantilaisille senseille.

Hirvonen suoritti Niinikedon ensimmäisenä oppilaana  ju-jutsun 1.danin mustan vyön vuonna 1983. Vyön myönsi arvostettu kansainvälinen sensei-joukko: englantilaiset Richard Morris (silloin 7.dan), Bryan Cheek (silloin 5.dan), ranskalainen Alain Sailly (silloin 4.dan) sekä Auvo Niiniketo (silloin 2.dan).

Muut ju-jutsun dan -arvot Hirvonen on suorittanut kansainväliselle sensei-kolleegiolle seuraavasti: 2.dan 1986, 3.dan 1990, 4.dan 1996, 5.dan 2000, 6.dan 2005 ja 7. dan 2008. Hirvoselle myönnettiin maailman ju-jutsuliittojen hyväksymänä 8.dan vuonna 2013. Perusteluina olivat osallistuminen hokutoryu ju-jutsun laaja-alaiseen kehittämiseen sekä tyylisuunnasta riippumatta myönteisen ju-jutsukuvan edistäminen maailmalla. Vyödiplomin allekirjoittajissa on useita eri tyylisuuntien päämiehiä, mm. soket R Morris, V Schmidt, G S Bertoletti ja A Niiniketo. Shihan-arvonimi Hirvoselle myönnettiin vuonna 2005 ja Hanshi-arvonimi 2014.

Hirvonen on ollut Helsingin Ju-jutsuklubin jäsen sen perustamisesta, vuodesta 1978 alkaen. Lisäksi Hirvonen on harjoitellut ja toiminut pääohjaajana Turun Ju-Jutsuseurassa vuosina 1988–1992, 1997–1999 ja 2013- sekä Yhdysvalloissa 2008-2010.

Hirvonen on vuosien varrella kiertänyt  eri puolilla Suomea ohjaamassa sekä pitämässä ju-jutsuleirejä. Lisäksi hän on opettanut hokutoryu ju-jutsua erilaisille sotilas- ja viranomaisryhmille. Hirvonen on kiertänyt myös laajasti ulkomailla sekä harjoittelemassa ja ohjaamassa.

Auvo Niinikedon 1. ju-jutsukirjassa, vuonna 1982 ”Ju-jutsu, itsepuolustuksen perusta”,  Hirvonen esiintyy uken tehtävissä ja Niinikedon toisessa kirjassa vuonna 1997  "Hokutoryu ju-jutsu", Hirvonen esiintyy sotilasju-jutsua käsittelevässä osuudessa.


Ju-jutsukilpailujen tuomarina Hirvonen on toiminut 1990-luvulta alkaen, kun ju-jutsun kilpailutoimintaa käynnistettiin Suomessa. Hirvonen on kansainvälisen tason tuomari.

Matkan varrella eniten ulkolaisia vaikutteita Hirvonen kertoo saaneensa englantilaisilta, ruotsalaisilta, ranskalaisilta ja saksalaisilta ju-jutsukoilta.

Kickboxingia Hirvonen on harjoitellut sekä Suomessa että USA:ssa. Myös kickboxingissa Hirvoselle on myönnetty musta vyö.


Timo Hirvonen

Parhaaksi opettajakseen ja ”oppi-isäkseen” Hirvonen mainitsee kuitenkin Auvo Niinikedon. Pitkäaikainen harjoittelu ja yhteistyö Risto ”Kuuno” Väntärin kanssa on myös ollut tärkeänä vaikuttajana taitojen lisääntyessä vuosien varrella. Vuosikymmenien saatossa syntyi oma suomalainen ju-jutsun tyylisuunta, joka on nykyään arvostettua eri puolilla maailmaa.

Hirvosen mielestä Hokutoryu ju-jutsussa on parasta sen monipuolisuus, suoraviivaisuus ja realistisuus. Perinteitä ja vanhaa samuraihenkeä ja -kuria ei saa unohtaa, mutta tekniikoiden ja opetusmetodien on kuitenkin vastattava nykypäivän tarpeisiin. Tässä Hokutoryu ju-jutsu ehkä eroaa edukseen perinteisistä tyylisuunnista ja lajeista.

Opetuksessaan Hirvonen korostaa perustekniikoiden tärkeyttä sekä väistön ja torjunnan merkitystä.